Suomen Sokeri

Ajankohtaista Yritys Tuotteet Esitteet Huolto Sovellukset Prosessikaaviot Yhteystiedot Henkilöstö Tietosuoja- ja yksityisyydensuojan periaatteet
header_bottom

Yhteystiedot

Hydropress HUBER AB
Suomen sivuliike

Hankasuontie 9

00390 Helsinki


icon.tel  0207 120 620
icon.fax  0207 120 625

 

icon.mail  info@huber.fi

Ruotsi

www.hubersverige.se

Norja

www.huber.no

Viro

www.huber.ee

Liettua

www.huber.lt

Suomen Sokeri

Sokeritehtaan lietteenkäsittely

Suomen Sokeri Oy:n Kantvikin tehtaan jätevedestä tuleva liete kuivataan HUBER ROTAMAT Lietteenkuivaimella. Suomen Sokerin tehtaalla valmistetaan ruoko- ja juurikassokerista n 200 erilaista sokerituotetta. Kidesokereita on monia lajeja, samoin palasokeita ja siirappeja. Nestemmäistä sokerita toimitetaan esim. virvoitusjuomatehtaiden käyttöö.

Sokeri 1.jpg

Suomen Sokeri Oy:n jätevesilaitoksella puhdistetaan sokeritehtaan, läheisen kasviöljytehtaan ja Kantvikin taajaman jätevedet. Laitoksen asukasvastineluku on 16 000. Kantikin taajamassa asuu n 2000 henkilöä. Jäteveden määrästä on 25% kunnallista jätevettä.

Sokeri 2.jpg

Lyhyt kuvaus jätevedenkäsittelyprosessista

Jätevesi seulotaan hienovälpällä ja neutraloidan niin että pH säädetään prosessiin sopivaksi. Virtausvaihtelut tasataan tasausaltaissa, joissa myös on esi-ilmastus. Varsinaisissa ilmastusaltaissa lisätään hapen lisäksi myös ferrosulfaattia forsforin poistamiseksi.
Selkeytysaltaissa aktiiviliete laskeutuu pohjalle ja selkeytynyt puhdas vesi jää pinnalle. Aktiivilietteestä osa palautetaan ilmastukseen ja loput johdetaan lietteenkäsittelyyn. Lietteeseen sekoitetaan polymeeriä ja kuivataan HUBER ROTAMAT ruuvikuivaimella.

Sokeri 3.jpg

Laitoksen mitoitus- ja tavoitearvot:

Mitoitusarvo Tavoitearvo
Virtaama 2800 m³/h
BHK7 1250 kg/d lyhytaikainen
max 1700 kg/d
< 270 kg/d
BHK7-reduktio

>91% kun BHK7 > 460 mg/l
< 36 mg/l kun BHK7 < 400 mg/k

Kiitoaine < 80 mg/l
Lietteen kuiva-ainepitoisuus 15%
Lietteen erotusaste > 90%
Kokonaistyppi N 65% reduktio
Kokonaisfosfori P 90% reduktio

Lietteekuivaus

Lietteenkuivauksessa on syötettävän lietteen kuiva-ainepitoisuus 2-3 % TS. Kuivatun lietteen kiintoainepitoisuus on n. 20 % TS. Polymeerin kulutus on 3-4 g/kg/TS ja erotusaste > 97%. Kuivattua lietetä syntyy 1500 tn/vuosi.
Lietteen korkean hiilihydraattipitoisuuden vuoksi se soveltuu erinomaisesti lannoitteeksi maatalouteen. Kaikki liete tästä tehtaasta käytetään lannoitteena.
Käsiteltävän jäteveden lämpötila on n 40°C. Tästä syntyy ilmaan vesihöyryä. ROTAMAT lietteenkuivain sopii kohteeseen erinomaisesti suljetun rakenteensa ja jatkuvan automaattisen käyttönsä ansiosta. Työympäristö pysyy siistimpänä ja vesihöyryn aiheuttamia ongelmia lietteenkäsittelytilassa ei enää ole.

Sokeri 4.jpg

© Copyright - Hydropress HUBER AB – Ympäristötekniikka – Jätevedenkäsittely