Sovetsk Venäjällä

Ajankohtaista Yritys Tuotteet Esitteet Huolto Sovellukset Prosessikaaviot Yhteystiedot Henkilöstö Tietosuoja- ja yksityisyydensuojan periaatteet
header_bottom

Yhteystiedot

Hydropress HUBER AB
Suomen sivuliike

Hankasuontie 9

00390 Helsinki


icon.tel  0207 120 620
icon.fax  0207 120 625

 

icon.mail  info@huber.fi

Ruotsi

www.hubersverige.se

Norja

www.huber.no

Viro

www.huber.ee

Liettua

www.huber.lt

Sovetsk Venäjällä

Venäjän suurimman MBR-laitoksen onnistunut käyttöönotto

Newly built municipal sewage treatment plant in Sovetsk, Kaliningrad, Russia

Sovetskissa (Kaliningrad, Venäjä) on Euroopan Unionin rahoitustuella, rakennettu yksi Venäjän moderneimmista jätevedenpuhdistamoista. Laitos on suunniteltu 120 000 AVL. Laitoksella käytetään yhtä nykyisistä innovatiivisimmista teknologioista, ns. MBR-järjestelmää. Se käynnistettiin lokakuussa 2013 ja on suoriutunut erinomaisesti ensimmäisistä ankarista talvikuukausista.

Sovetsk tunnettiin ennen 1946 nimellä Tilsit ja se on kaupunki Venäjän enklaavissa Kaliningradissa. Se sijaitsee lähellä Liettuan rajaa, Tilse- ja Nemanjokien yhtymäkohdassa. Kuningatar Luisen silta, joka yhdistää kaupungin Liettuaan, on yksi kaupungin maamerkeistä. Kaupungin tunnetuimman tuotteen, Tilsit juuston lisäksi, se tunnetaan Tilsitin rauhansopimuksesta, joka allekirjoitettiin heinäkuussa 1807 Ranskan, Venäjän ja Preussin välillä. Ranskan allekirjoittajana oli Napoleon I.

Viime vuoteen asti, Sovetskissä käytettiin aika vanhanaikaista jäteveden käsittelyratkaisua. Jätevesi kerättiin pumppuasemaan, joka oli perua Neuvostoliiton ajoilta, ja suurin osa vedestä pumpattiin sieltä suoraan Neman jokeen ilman käsittelyä. Neman joki on n 930 km pitkä, jonka lähde on Valkovenäjällä ja sieltä se virtaa Liettuan läpi ennen kuin se laskee Kuurinhaffiin ja sieltä Itämereen.

Parametri

Arvo

COD

< 30 mg/l

BOD

< 3 mg/l

NH4N

< 0,39 mg/l

Ntotal

< 15 mg/l

Ptotal

< 0,2 mg/l

E.coli bakteereja

< 100MPN/100ml

Raja-arvot, joita pitää saavuttaa ennen poistoa Neman jokeen.

Kohottaakseen ympäristön tasapainoa Euroopan Unioni tukee taloudellisesti paikallisten jätevedenpuhdistamoiden laajentamista ja saneerausta. Tämä mahdollisti uuden jätevedenpuhdistamon rakentamisen Sovetskiin. Laitos on suunniteltu max AVL 120 000 (26 000 m°/vrk) ja tämä vastaa niitä vaatimuksia, jotka valuma-alue ja kytketyt teollisuuslaitokset vaativat. Koska puhdistettu jätevesi pitää vastata Venäjän uusia, hyvin tiukkoja, tulevaisuuden poistovaatimuksia, on Sovetskiin rakennettu kaikkein moderneinta tekniikka hyödyntävän laitoksen. Laitos käyttää innovatiivista jätevedenkäsittelyä, ns. MBR-järjestelmää. Mekaanisen ja biologisen käsittelyn jälkeen, vesi suodatetaan kalvotekniikalla. Puhdistetussa vedessä ei ole ollenkaan kiintoainetta ja lähes bakteeriton ja mikrobiton.

Liettualainen suunnittelutoimisto on suunnitellut laitoksen ja sen rakensi venäläinen firma UAB Baltlistroj, joka valitsi HUBER SE:n toimittamaan koko mekaanisen esikäsittelyn sekä koko MBR-järjestelmän. Tänään laitoksella on kaksi Ro5 kompakti esikäsittelylaitetta (270 l/s), yksi Ro3.1 sakokaivolietteen vastaanottoasema, yksi RoSF4 koko 2 hiekanpesuri, ja 24 kalvosuodatusyksikköä HUBER VRM 30/640 (joiden kokonaiskalvosuodatuspinta on 92 160 m²). Koko suunnittelun ja toteutuksen aikana HUBER SE on ollut asiakkaan tukena luotettavana ja osaavana kumppanina vastaamassa kysymyksiin koskien MBR-järjestelmää.

Kun katsoo Sovetskin puhdistamoa kokonaisuutena, niin se muodostuu mekaanisesta esikäsittelystä (3mm RPPS välppä) ja huippuvirtaamien tasauksesta (2 tasausallasta). Jotta tulevaisuudessa voidaan huomioida muutokset virtaamissa ja jotta olisi niin vakaa järjestelmä kuin mahdollista on sekä biologinen käsittely että kalvosuodatus suunniteltu monilinjaiseksi järjestelmäksi. Biologinen käsittely on jaettu kolmeen samanlaiseen altaaseen (rengaskanava, ennen denitrifikaatiota) ja niiden kokonaisvolyymi on 10 350 m³. Biologinen käsittely on mitoitettu tyypillisen MBR-järjestelmän lietekuromalle, lietteen iälle ja 10 kg/m³TS. Suodatusjärjestelmä on kuusilinjainen, jossa jokaisessa suodatusaltaassa on 4 suodatusyksikköä. Tällä järjestelmällä voidaan reagoida virtaaman muutoksiin sulkemalla ja avaamalla eri linjoja ja näin voidaan taata optimaalinen ja taloudellinen käyttö. Kalvosuodatusjärjestelmää pyritään käyttämään virtaamalla 25 l/m²/h.

One of the in total six filtration chambers of the Sovetsk MBR plant, with four HUBER VRM® membrane plants

Laitoksen rakentaminen aloitettiin keväällä 2011 ja se kesti 2,5 vuotta ja oli näin valmis marraskuussa 2013. Joitakin huoltorakennuksia ja laitoksen sähkökeskus ovat vielä rakenteilla. HUBER-laitteet ovat toimitettu laitokselle useassa eri erässä sitä mukaan kun laitos on valmistunut. Esikäsittelylaitteet otettiin käyttöön keväällä 2013. Laitoksen keskeinen osa, ensimmäinen kalvosuodatuslinja, otettiin käyttöön lokakuussa 2013.

Tällä hetkellä on 2 biologisenkäsittelyn linjaa ja 4 kalvosuodatuslinjaa käytössä ja niillä pystytään hoitamaan tämänhetkinen virtaama. Laitos on toiminut erinomaisesti myös ensimmäisten ankarien talvikuukausien aikana ja se on luotettavasti käsitellyt vaaditun virtaaman ja saavuttanut poistovedelle asetetut tavoitteet ja asiakas on tyytyväinen. Tällä hetkellä laitosta käyttää edelleen UAB Baltistroj, mutta keväällä 2014 se luovutetaan virallisesti asiakkaalle, Sovetskin kaupungille.

© Copyright - Hydropress HUBER AB – Ympäristötekniikka – Jätevedenkäsittely